Danielle Krekels grijpt award voor neus van Nederlanders

krekelswint

Ze gaf zichzelf geen schijn van kans. Beste bewijs: ze liet haar echtgenoot thuis en trok alleen naar Leiden voor de uitreiking van de Mensa Fonds Awards. Maar Danielle Krekels keerde wel terug naar Tienen met de award in de categorie werk. “Als enige Vlaamse tussen al die Nederlanders: ik had het nooit voor mogelijk geacht.”

Danielle Krekels (centraal op de foto tussen nog twee winnaressen in de andere categorieën) was in Nederland genomineerd voor een award van het Mensa Fonds, in de categorie werk. Het Mensa Fonds is een organisatie rond hoogbegaafden en het gebruik van talent. “Met de prijzen uiten we onze waardering voor best practices op het vlak van hoge intelligentie”, stelde de jury.

De 53-jarige directrice van het loopbaancentrum CoreTalents in Tienen dankte haar nominatie aan haar detectiemethode van de kerntalenten die in ieder van ons schuilen. Wat begon als een zoektocht naar hoogbegaafdheid resulteerde in het beter inzetten van talent in de werkomgeving.

Waaraan dankt ze haar overwinning, wilden wij wel weten. “Mijn kerntalentenmethode bevat alle ingrediënten om gerechten mee te maken. Dit is vooral een boodschap voor de hr-sector. Ze kopen en consumeren bewust kreeften maar gebruiken enkel de schaar. Terwijl er ook vlees zit in de poten.” Daarmee verwijst Krekels naar de werkgevers die slechts een deel van het menselijk potentieel van hun werknemers benutten.

“Hoogbegaafden moeten worden beoordeeld op wat ze kunnen. Het nerdachtige mag al eens in de picture komen”, zegt Krekels. “Er is zoveel verspilling van talent. Een hoogbegaafde ziet dat heel snel.”

De consulente neemt geen blad voor de mond. “Hoogbegaafden worden nog te vaak beschouwd als uitschot. Als een kleine jongen talent heeft voor voetbal, vinden we het met z’n allen normaal dat hij zich daarin ontwikkelt en dat we dat stimuleren. Maar als diezelfde kleine gast een beetje (te) slim is, maken we daar onmiddellijk een probleem van.”