Zemst gaat de daken van openbare gebouwen ter beschikking stellen van een lokale energiecoöperatie die wil investeren in zonnepanelen. Daarmee bevestigt de gemeente haar reputatie van voorloper op het vlak van alternatieve energie.

Zemst werd eerder dit jaar winnaar van de wedstrijd Save@work, een Europees project voor energiebesparing.  Omdat windturbines niet op hun plaats zijn in een dichtbevolkte regio op een boogscheut van de luchthaven in Zaventem wil de gemeente investeren in andere vormen van hernieuwbare energie.

De oprichting van een coöperatie past in dat plaatje. Bedoeling is dat inwoners van de gemeente of de ruime regio samen investeren in hernieuwbare energie. De provincie Vlaams-Brabant werkt samen met 3Wplus en diverse gemeenten aan de uitbouw van een lokale energiecoöperatie in het noordwesten van de provincie, met de steun van PajoPower. Maar Zemst wil daar niet op wachten.

De gemeente wil eerst werk maken van enkele projecten met zonnepanelen. Er wordt een inventaris opgemaakt van alle potentieel beschikbare daken op openbare gebouwen. In oktober volgen infomomenten voor geëngageerde bedrijven en burgers.