Dafalgan neemt u best met bruiswater. Dat blijkt uit onderzoek aan KU Leuven. De inname van een pilletje heeft dan sneller effect dan als het ingenomen wordt met gewoon kraantjeswater. Tot die bevinding kwam Jens Van Den Abeele van de afdeling farmacotechnologie en biofarmacie in zijn doctoraatsonderzoek.

Het onderzoek leert dat de bruistabletten van Dafalgan sneller effect hebben dan de pillen. De tabletten zijn wel duurder om te maken en minder lang houdbaar door het bestanddeel biocarbonaat.

Zes gezonde vrijwilligers werden na het innemen van tabletten een dag lang getest. Van Den Abeele toont aan dat het effect van biocarbonaat in bruistabletten kan worden nagebootst door het gebruik van bruisend.

De snelheid van de werking van de pijnstiller werd gemeten aan de hand van de mate van opname van paracetamol in het bloed. Met bruiswater werd de maximale concentratie in het bloed bereikt na gemiddeld dertig minuten. Met kraantjeswater is dat 95 minuten.

Bij bruiswater lagen de resultaten van de verschillende proeven niet ver uit elkaar, wat wel het geval was bij kraantjeswater. Een van de vrijwilligers die kraantjeswater gebruikte, bereikte de maximale concentratie pas na drie uur.

Het resultaat toont volgens Van Den Abeele dat de maag mee bepaalt met welke snelheid een geneesmiddel zijn effect bereikt. Medicijnen worden uitgetest met inname van 150 tot 240 milliliter kraantjeswater, goed voor een vol glas. Uit onderzoek bij 2.000 Vlamingen door onderzoekers van dezelfde afdeling van KU Leuven in 2016 bleek dat in de praktijk bijna niemand dit doet: 47 procent neemt een half glas en 37 procent een slokje.