De afvalwagens van Intradura doken maandag voor het eerst in het straatbeeld op. De nieuwe intercommunale neemt de afvalactiviteiten over van Haviland. Intradura heeft de hoofdzetel in Drogenbos en bedient negentien gemeenten in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

Negentien gemeenten uit Halle-Vilvoorde richtten eerder de nieuwe afvalintercommunale Intradura op. De intergemeentelijke samenwerking voor duurzaam afvalbeheer is de opvolger van Haviland.

Van de twintig gemeenten die voor de verwerking van hun huishoudelijk afval een beroep deden op Haviland stapte alleen Sint-Genesius-Rode niet mee over naar Intradura.

Met de nieuwe intergemeentelijke samenwerking moeten de huisvuilinzameling en -verwerking efficiënter en goedkoper verlopen. Door een slimmere groepering van de ophaalrondes en een gezamenlijk aankoopbeleid van afvalzakken, compostvaten en ondergrondse containers kunnen de gemeenten besparen op hun afvalfactuur.

Intradura is als intercommunale opgericht voor een periode van achttien jaar. Daardoor kan het beleid voor afval en recyclage op langere termijn bekeken en uitgewerkt worden.

“Na een voorbereidende fase kunnen de inwoners vanaf 2019 de voordelen van de nieuwe afvalintercommunale ondervinden”, stelde directeur Stephan Verwee bij de lancering.