De provincie Vlaams-Brabant wil de inwoners laten meedenken over het klimaat. De gamebike stimuleert op een speelse manier klimaatvriendelijke ideeën. Dat is een elektrische bakfiets met spelletjes over klimaat voor speel- en leefstraten of buurtfeesten.

Met de échte lente in aantocht verschijnen de straat- en wijkfeesten weer op de agenda. “Met onze gamebike, boordevol educatief spelmateriaal, stimuleren we klimaatvriendelijke ideeën in de straten en wijken”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid.

“De gamebike biedt bijvoorbeeld inspiratie voor de inrichting van een autoluwe straat of een groepsaankoop voor zonnepanelen. Mensen kunnen zo ontdekken wie in de buurt elektrische toestellen kan repareren, het boodschappenlijstje van een minder mobiele buurman afwerken of de kinderen van drie gezinnen naar school brengen. De klimaatvriendelijke mogelijkheden zijn eindeloos.”

De spelletjes in de gamebike zijn een klimaatvariatie op bijvoorbeeld het oude ganzenbord, blikwerpen en kubb. Je kan via de gemeente of een erkende vzw de gamebike uitlenen bij de provinciale uitleendienst. De ontlening en de verzekering zijn gratis. Voorwaarde is dat de fiets opgehaald wordt door de gemeente in een van de provinciale uitleenpunten in Asse, Bekkevoort of Leuven en in goede staat wordt teruggebracht.

Van 27 april tot en met 4 mei zet Curieus Vlaams-Brabant de fiets in voor het volksfeest op de Vismarkt in Leuven.