Sterrenwacht Mira in Grimbergen viert in 2017 het vijftigjarig bestaan. Om dat jubileum te vieren bouwt het een grotere koepel. Daarin is plaats voorzien voor een nieuwe telescoop komen. Om die te kunnen betalen start de vereniging een actie via crowdfunding.

De volkssterrenwacht viert het jubileumjaar met diverse projecten. Een daarvan is de vervanging van de huidige Schmidt-koepel, die een capaciteit heeft van tien personen. In de plaats daarvan verrijst straks een telescoopkoepel die tweemaal zo groot is. De financiering van dat project is rond. Mira vond de nodige budgettaire steun bij de Nationale Loterij.

Maar Mira wil de grotere koepel ook uitrusten met een grotere telescoop. Het oog viel op een spiegeltelescoop met een diameter van vijftig centimeter, verwijzend naar het vijftigjarig bestaan. Daar hangt een prijskaartje aan van 40.000 euro.

Van dat bedrag wil Mira 15.000 euro zelf ophoesten. De resterende 25.000 euro wil de sterrenwacht inzamelen via crowdfunding. De actie loopt tot 20 mei.