Creatieve bedrijven rond de tafel met stad Leuven

IMG_2159Onder impuls van Flanders Smart Hub werd een rondetafel georganiseerd tussen creatieve bedrijven uit de regio en de stad Leuven. Mensen van een tiental bedrijven keken er naar de toekomst van de creatieve innovatieve bedrijven in de regio en praatten over hun noden en wensen.

Vooral buurt van de Leuvense Vaartkom groeide de voorbije jaren uit tot een bruisende creatieve plek. Op korte tijd zetten talrijke ondernemingen uit de creatieve sector Leuven op de kaart met een heuse cluster aan bedrijven in de communicatie- en (nieuwe) mediasector. Het bedrijvencentrum De Hoorn, de productiehuizen De Chinezen en Hotel Hungaria, maar ook reclame- en communicatiebureaus als Boondoggle of Make Lemonade maken Leuven tot dé stad van de creativiteit. In die mate zelfs dat er vanuit Gent of Antwerpen met bewondering wordt gekeken naar wat zich vandaag afspeelt in Leuven.

Kristof Lowyck, Manager Createch van Flanders Smart Hub, is tevreden over de rondetafel: “De stad kon kennismaken met de creatieve cluster en is nu beter op de hoogte van de noden van die bedrijven.”

“Er is in de buurt van de Vaartkom behoorlijk wat druk van projectontwikkelaars. De buurt herleeft en dus is het ook een steeds meer geliefde plek om te wonen. Maar de creatieve bedrijven willen wel een beetje zekerheid over de toekomst en hun huisvesting. Het is niet onbelangrijk dat er een cluster van creatieve bedrijven blijft. We zoeken een gewaarborgde plaats voor creatieve innovatieve bedrijven, dat moet kunnen binnen het beleid van de stad.”

“Leuven heeft de creatieve sector opgenomen als speerpunt in haar beleid, deze rondetafel kan het begin zijn van een heus overlegplatform”, zegt Lowyck. “De sector zit met veel vragen en uitdagingen. De zorg voor voldoende bedrijfsruimte is er daar één van. Maar de bedrijven kunnen en willen ook meer samenwerken en elkaar versterken. Binnen zo een overlegplatform kunnen we ook bekijken hoe Leuven deze troef in de toekomst nog meer kan uitspelen.”

Flanders Smart Hub is volop bezig met het in kaart brengen van de sector. Zo verscheen zopas een nieuwe brochure “Createch en Vlaams-Brabant Creatief in de kennisregio”. Momenteel wordt gewerkt aan een stevig dossier over de specifieke noden in Leuven. “Het is onze bedoeling om dat dossier begin volgend jaar met het stadsbestuur te bespreken”, zegt Lowyck.