Eoly Coöperatie heeft in Halle zijn eerste windturbine ingehuldigd die gefinancierd werd door coöperanten. De turbine op de site Dassenveld werd in de zomer gebouwd en is sinds september operationeel. Het kapitaal, 4 miljoen euro, werd in het voorjaar in zes weken bijeengebracht door 1.200 coöperanten.

Eoly is onderdeel van Colruyt Group in Halle. Het is producent en leverancier van groene stroom voor de retailgroep. Eoly Coöperatie werd in januari 2016 opgericht om buurtbewoners, klanten en medewerkers van Colruyt de mogelijkheid te geven om ook te investeren in windprojecten. Daarom spreekt de groep van een burgerwindturbine.

De turbine op de site Dassenveld in Halle produceert jaarlijks ongeveer evenveel energie als 1.900 gezinnen op jaarbasis verbruiken. De 1.200 coöperanten zijn mede-eigenaar, hebben recht op een dividend en dragen zo bij aan een duurzame energievoorziening.

Enthousiasme

“Colruyt Group trekt al jaren mee aan de kar in de strijd tegen klimaatopwarming. We investeren mee in duurzame energie door die zelf op te wekken”, zegt Piet Colruyt, voorzitter van Eoly Coöperatie. “Het was heel bemoedigend om te zien hoe enthousiast mensen waren om mee te investeren in duurzame energie.”

“Eoly Coöperatie voelt zich gesterkt door dit enthousiasme en zal ook steeds investeren in een eigen windturbine in de toekomstige windparken van Eoly.” Op en rond de site Dassenveld werden inmiddels vijf nieuwe windturbines gebouwd. Twee ervan werden opgetrokken in 2015. In 2017 volgden er nog drie, waaronder de turbine van Eoly Coöperatie. Eoly heeft momenteel veertien windturbines.