Congrestoerisme floreert in Leuven

leuventoerismeToerisme Vlaanderen heeft zopas de toeristische overnachtingscijfers voor 2014 vrijgegeven. Leuven doet het opnieuw goed. Met dank aan het congrestoerisme. De investering van Toerisme Leuven in de promotie van de stad en in de uitbreiding van het toeristische aanbod werpt vruchten af.

De hotels in Leuven boekten vorig jaar 434.301 overnachtingen. Dat zijn er 18.000 meer dan in 2013. De stijging met 4,3 procent is exact het Vlaamse gemiddelde. Een vergelijking met de andere Vlaamse kunststeden leert dat Leuven beter doet dan Antwerpen, Gent en Mechelen (dat als enige verlies leed). Alleen Brugge scoort hoger.

De stijging in Leuven is voornamelijk te danken aan meer binnenlandse overnachtingen: een stijging van liefst 11 procent. Het leisuretoerisme bleef in 2014 constant: 196.000 overnachtingen door vrijetijdstoeristen.

Het congrestoerisme liet een sterke toename noteren: 27.000 extra overnachtingen, goed voor een stijging met 27,2 procent. “We hebben de jongste jaren sterk ingezet op meetings”, stelt de Leuvense schepen van Toerisme Dirk Vansina (CD&V).

“Sinds de oprichting van Meeting Leuven _ een samenwerking tussen KU Leuven, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Leuven _ zetten we de congresmogelijkheden van Leuven in de kijker. We helpen geïnteresseerden om in Leuven een congres, seminarie of conferentie te organiseren.”

Leuven komt nog beter uit de verf bij vergelijkende cijfers van de voorbije vijf jaar. In de periode 2010-2014 liet de universiteitsstad de sterkste stijging van de vijf Vlaamse kunststeden optekenen. Bij een toename van 13 procent verbleken Brugge (+6,1 procent), Gent (+5,5), Mechelen (+4,1) en Antwerpen (+3,5). Het Vlaamse gemiddelde geeft een stijging met 2,4 procent weer. Leuven doet het dus een pak beter dan de andere kunststeden en de rest van Vlaanderen.