Buitenlandse toeristen kunnen voortaan met een ticket van 149 euro met het vliegtuig naar België reizen, hier onbeperkt met de trein rijden en enkele attracties bezoeken. Brussels Airlines in Zaventem nam het initiatief voor de Hi Belgium Pass. De luchtvaartmaatschappij hoopt met het combiticket de toeristische instroom weer op het niveau van weleer te brengen.

De Hi Belgium Pass is een unieke samenwerking tussen Brussels Airlines en Brussels Airport in Zaventem, de NMBS en verschillende toeristische diensten in ons land. Alle partners leverden een aanzienlijke bijdrage om het pasje zo voordelig te maken.

“België heeft na de aanslagen van 22 maart 2016 aan aantrekkingskracht verloren. Het gaat ondertussen al beter, maar we zijn nog niet waar we zouden moeten zijn. Er zijn fantastische pr-initiatieven geweest, maar we hadden echt een product nodig”, zegt Bernard Gustin, ceo van Brussels Airlines.

De NMBS maakt het toeristen gemakkelijk met een station vlak onder de luchthaven in Zaventem. “Dat station heeft een ongelofelijke groei gekend sinds 2015”, zegt ceo Sophie Dutordoir. “Alleen al in het eerste trimester van dit jaar hebben we er 1,2 miljoen reizigers ontvangen. Dat zijn er dertig procent meer dan in dezelfde periode twee jaar geleden.”

Toerisme Vlaanderen is een enthousiaste partner. “Ik ken geen gelijkaardige formule in de wereld. Dit is uniek voor de toeristische sector”, zegt senior adviseur Raf De Bruyn. “We zullen dit project ondersteunen in onze buitenlandse kantoren en alle toeristische aanbieders ermee laten kennismaken.”

De Hi Belgium Pass is alleen geldig voor toeristische uitstapjes in een (verlengd) weekend, vertrekkend met Brussels Airlines vanuit vijftig luchthavens in achttien verschillende Europese landen naar Brussels Airport. De formule is in stilte online gelanceerd en meteen had al een zeventigtal buitenlandse toeristen ingetekend. Het aanbod is het hele jaar geldig. De partners hopen dat het nog langer kan duren.