Retailer Colruyt uit Halle opent woensdag de eerste winkel die geen aardgas of stookolie gebruikt om te verwarmen. Het gaat om een vestiging van dochteronderneming Okay. “De winkel recupereert de restwarmte van de koelinstallatie om de ruimte te verwarmen”, meldde Colruyt Group. De elektriciteit in de vestiging komt van Eoly, de producent van duurzame energie van de supermarktketen.

De winkel moet 99 procent minder CO2 uitstoten voor de verwarming dan een winkel met een verwarmingsketel. “De restwarmte van een koelinstallatie wordt meestal afgegeven in open lucht”, zegt Ian Vinck, projectingenieur bij de technische dienst van Colruyt Group. “Maar onze duurzame koeling is bijzonder geschikt voor restwarmtebenutting. We recupereren de warmte en gebruiken die om de winkel te verwarmen.”

Die recuperatie van warmte gaat Colruyt Group in twee buurtsupermarkten van Okay testen: in de vestiging in Stavelot die woensdag open gaat en in een tweede winkel in Viroinval die later dit jaar de deuren opent.

Met een goede isolatie kan de winkel volledig verwarmd worden met de restwarmte van de koelinstallatie. “Ze zijn uitgerust met een propaankoeling. Propaan is een natuurlijk koelmiddel en veel milieuvriendelijker dan chemische koelgassen.”

De test zal een jaar duren. Als die succesvol blijkt, wil de groep nog meer winkels op die manier verwarmen. Als in de winter toch extra moet worden verwarmd, zal dat met duurzame elektriciteit gebeuren. “Eoly levert daarvoor hernieuwbare stroom, afkomstig van eigen windturbines en zonnepanelen. Ook de compressor van de propaankoeling en de andere winkelinstallaties draaien volledig op groene energie.”