Jef Colruyt krijgt prijs voor duurzame energie

colruytWarenhuisgroep Colruyt uit Halle heeft de eerste Joule Prijs gewonnen. Dat is een initiatief van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) die haar twintigjarig bestaan viert. De Joule Prijs gaat naar een individu, organisatie of bedrijf voor het verschil voor duurzame hernieuwbare energie in Vlaanderen.

De Organisatie voor Duurzame Energie werd in 1996 opgericht door een groep onderzoekers, universitairen en ngo-medewerkers om initiatieven rond duurzame energie in Vlaanderen beter te coördineren. Inmiddels brengt ze meer dan driehonderd bedrijven, kenniscentra, universiteiten en organisaties samen in technologieplatformen en werkgroepen. Het is daarmee uitgegroeid tot een expertisecentrum op het vlak van hernieuwbare energie.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) mocht de eerste Joule Prijs, een nieuwe prijs voor hernieuwbare energie, overhandigen aan Jef Colruyt van warenhuisgroep Colruyt. De prijs werd genoemd naar fysicus James Prescott Joule, grondlegger van de wet op het behoud van energie en naamgever van de wetenschappelijke eenheid voor energie.

Colruyt wordt beloond voor de jarenlange inspanningen op het vlak van hernieuwbare energie en duurzaamheid in Vlaanderen. Met de prijs is geen geld gemoeid. Het is vooral bedoeld als een publieke blijk van dank vanwege de Vlaamse hernieuwbare energiesector.

“Voor Jef Colruyt en de Colruyt Groep is aandacht voor duurzaamheid en hernieuwbare energie een tweede natuur. Ze tonen in hun hele bedrijfsproces dat dit kan in alle sectoren, zelfs in de retail. Colruyt is een positieve trendsetter en verlegt zo grenzen voor de hele Vlaamse bedrijfswereld”, zei de jury.