Colruyt uit Halle investeert in een Nederlandse vleesvervanger. Via het eigen duurzame investeringsfonds Korys heeft de familie een meerderheidsbelang genomen in Ojah. Dat is een Nederlandse pionier in vleesvervangers.

Ojah produceert alternatieven voor vlees. Die worden in Nederland op de markt gebracht onder het merk Beeter en internationaal als Plenti. Ceo en medeoprichter Frank Giezen noemt het plantenvlees. “Het is op basis van soja en plantaardige proteïnen, maar met de textuur en beet van vlees.”

Ojah mikt op vegetariërs. Maar ook op zogenaamde flexitariërs. Dat zijn consumenten die bewust minder vlees eten. “Dat is een heel grote groep. Voor hen moet de kwaliteit zo goed zijn dat ze niet het gevoel hebben dat ze iets missen.”

De duurzaamheid die bij Colruyt en Korys centraal staat, sluit goed aan bij het duurzame karakter van Ojah. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt. Ojah is sinds 2011 in productie. Vorig jaar was het bedrijf goed voor een omzet van 4 miljoen euro. De volgende vijf jaar mikt de onderneming op een vervijfvoudiging.