Colruyt haalt producten van Veviba uit de rekken. Dat is een gevolg van het intrekken van de erkenning van het omstreden vleesbedrijf. De warenhuisketen uit Halle heeft de samenwerking met Verbist opgeschort. De gewraakte vleesproducten zijn afkomstig van die slachthuisgroep.

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) hebben de erkenning van vleesbedrijf Veviba ingetrokken. Bij een huiszoeking bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de reglementering. Zo bleek de vermelde invriesdatum van het vlees vervalst.

Bij de Colruyt Group in Halle, de groep boven onder meer Colruyt en Spar, was er donderdag spoedoverleg. De groep haalt alle producten die afkomstig zijn van Veviba uit de rekken.

“Negentig procent van ons vlees wordt aangeleverd in karkassen en wordt binnen onze muren versneden en verwerkt door onze eigen ervaren beenhouwers. Van dat vlees kunnen we de traceerbaarheid garanderen”, stelt Colruyt.

Het is niet de eerste keer dat de groep Verbist in opspraak komt. De groep baat ook het slachthuis in Izegem uit waar dierenrechtenorganisatie Animal Rights vorig jaar undercoverbeelden maakte. Daarop was te zien hoe runderen zwaar mishandeld werden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet het bedrijf toen een tijdje sluiten.