Colruyt gaat in Halle zwerfvuil te lijf met afvaleilanden

colruyt zwerfvuilDe Colruyt-groep is gestart met een tweejarig testproject om zwerfvuil aan te pakken in de omgeving van enkele van haar centrale gebouwen in Halle. Op een viertal parkeerzones kwamen er extra vuilnisbakken voor restafval en pmd, nieuwe peukenpalen en papiervuilbakken. In oktober start een gelijkaardig proefproject op de parkings van elf Colruyt-winkels.

De supermarktgroep lanceerde in september 2015 het actieplan Samen voor minder zwerfvuil. Als onderdeel van dat plan organiseerde Colruyt toen een opruimactie in Halle (foto), waarbij 220 Colruyt-medewerkers 1.500 kilo zwerfafval in de stad ophaalden.

Nu is er een tweede project. “Met als doel om een gedragsverandering te creëren”, zegt Vic De Meester, milieucoördinator van Colruyt. “Zwerfvuil is een maatschappelijk probleem dat de overheid niet alleen aankan. We richten ons nu op onze parkings. We ruimen ze vaker op, maar dat is niet genoeg. Daarom werd een reeks afvaleilanden geïnstalleerd. We werkten daarvoor samen met de stad Halle, want de eilanden worden op openbaar domein geplaatst.”

“We beginnen bij onszelf en geven het goede voorbeeld, om naast medewerkers bijvoorbeeld ook buurtbewoners en klanten te inspireren”, zegt projectleidster Goedele Daems. “Zo kan er een dynamiek ontstaan waarbij we samen zwerfvuil gaan vermijden en zelfs actief opruimen.”

Colruyt zal het effect monitoren en op basis daarvan kijken of het project moet aangepast worden en of het kan uitgebreid worden naar andere locaties. Niet alleen in Halle maar ook in het naburige Beersel. In oktober volgt een testproject op de parkings van elf Colruyt-winkels. Nadien wordt bekeken of ook dat project naar andere locaties kan worden uitgebreid.