Drie bedrijven en drie scholen uit Vlaams-Brabant wonnen de wedstrijd van de provincie Vlaams-Brabant met goede praktijkvoorbeelden om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te helpen dichten. Het gaat om de ondernemingen Colruyt, Siemens en Zorg Leuven en de onderwijsinstellingen Technisch Atheneum Halle, CLW Castor Vilvoorde en GO! Atheneum Tienen.

Bedrijven hebben grote tekorten aan gespecialiseerd technisch personeel.  Scholieren en studenten die de arbeidsmarkt betreden, beschikken nog niet over de juiste kwalificaties. Het fenomeen is al langer bekend. “Daarom is het van groot belang om jongeren te laten kiezen voor een degelijke technische opleiding. Zo zijn ze mee met de nieuwste ontwikkelingen binnen de bedrijfstakken”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor Onderwijs en Economie.

“We riepen zowel scholen als bedrijven op om goede praktijkvoorbeelden te delen. Via een jaarlijkse wedstrijd willen we hen op basis van prestaties belonen in hun inspanningen om school en arbeidsmarkt dichter bij elkaar te brengen. De winnende projecten krijgen elk 1.000 euro.”

De provincie ontving praktijkvoorbeelden van negen scholen en drie bedrijven. De jury bestond uit vertegenwoordigers van de provincie, VDAB, Voka en het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) Vlaams-Brabant. Die bekroonden de projecten van drie scholen en evenveel bedrijven.

De winnaars op een rijtje:

° Technisch Atheneum Halle voor hun samenwerking met BMW

° CLW Castor Vilvoorde met Klustor, een klusjesdienst voor en door leerlingen

° GO! Atheneum Tienen met een project om ASO-leerlingen in contact te brengen met ondernemingen die nood hebben aan ingenieurs

° Siemens uit Huizingen (Beersel) voor hun ondersteuning van STEM-richtingen

° Zorg Leuven voor workshops over thuis- en ouderenzorg

° Colruyt Group uit Halle voor het traject praktijkles op verplaatsing