Close To Bone wint Benelux Staalwedstrijd met Vlooybergtoren

Vlooybergtoren-908x400Close To Bone uit Langdorp won met de Vlooybergtoren op de Blereberg in Tielt-Winge de vijftiende editie van de Benelux Staalwedstrijd. Aan die wedstrijd namen, verdeeld over zes categorieën, 164 projecten deel die geheel of gedeeltelijk in staal werden gebouwd.

De zwevende trap werd in maart 2013 opgetrokken nadat een oude houten uitkijktoren op de Blereberg was omgevallen.

De Vlooybergtoren is een zwevende trap in Cortenstaal. De roestachtige kleur verwijst naar het ijzerzandsteenerfgoed. De gemeente Tielt-Winge kreeg voor de bouw van de Vlooybergtoren steun van het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER. De toren werd ontworpen door ingenieursbureau Close To Bone uit Langdorp. Daar zijn ze uiteraard blij met de prijs. “Treffend vinden we de haast gevleuvelde, motivatie van de jury”, klinkt het. “Een project vol spanning, vol fantasie vol absurditeit. Het heeft een functie, maar misschien toch ook niet. Een ‘stairway to heaven’ met een kwaliteit ‘Magritte’ – Ceci n’est pas un escalier.”

Close To Bone is een multidisciplinair ingenieurskantoor gespecialiseerd in het bouwtechnische ontwerp van diverse types van architectonische en industriële gebouwen. Hun specialiteit gaat van bouw stabiliteit, bouwfysica & technieken tot brandveiligheid & evacuatie. De kern van de activiteiten van Close To Bone is de simulatie van gebouwen en de integratie van de verschillende bouwtechnieken.

De Vlooybergtoren is twintig meter lang en elf meter hoog en is gebouwd op een van de hoogst gelegen plaatsen van het Hageland. Als je bij helder weer kan de toren bestijgt, zie je in het westen de koeltorens van Electrabel in Vilvoorde en in het Oosten de schachten van de Limburgse koolmijnen. In het noorden zie je de Antwerpse Kempen. De Vlooybergtoren kan gratis worden bezocht.