Het bestaande aanbod van wandel- en fietsroutes door de bloesems van het Hageland wordt vanaf volgend voorjaar uitgebreid met elf kunstwerken in evenveel bloesemgemeenten. Het studiebureau Close to Bone uit Langdorp (Aarschot) werd geselecteerd als curator.

Elk jaar kleuren de bloesems het Hageland en worden de glooiende heuvels omgetoverd tot een witroos spektakel.  Dit tijdelijk fenomeen lokt in het voorjaar heel wat bezoekers naar deze regio in het oosten van Vlaams-Brabant. Toerisme Vlaams-Brabant promoot sinds 2015 in samenwerking met lokale gemeentebesturen en fruittelers dit visuele product met activiteiten tijdens B(l)oeiend Hageland, een veertiendaagse in het teken van de bloesem.

Met het project Bloesemkunst in het Hageland wil Toerisme Vlaams-Brabant een artistieke beleving toevoegen aan het bestaande aanbod van bloesemfiets- en wandelroutes. Vanaf het voorjaar 2018 wachten in de elf bloesemgemeenten (Hoegaarden, Tienen, Linter, Kortenaken, Geetbets, Landen, Zoutleeuw, Glabbeek, Lubbeek, Bekkevoort en Tielt-Winge) evenveel kunstwerken op de bezoeker.  Deze werken, gecreëerd door lokale en internationale kunstenaars, worden geplaatst op locaties midden in de fruitboomgaarden.

Toerisme Vlaams-Brabant werkt voor dit project samen met het studiebureau Close to Bone dat optreedt als curator. De Vlooybergtoren, de zwevende trap uit staal die boven de heuvels van Tielt-Winge prijkt, is van hun hand. “De kunstwerken worden geplaatst op de vaste bloesemfietsroutes”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde van Toerisme. Dit project werd mee mogelijk gemaakt door cofinanciering van Platteland Plus.