Cisco leidt beveiligingsexperts op

cybersecurityCisco investeert in de opleiding van informatici die zich willen omscholen tot beveiligingsexpert. Het in computerbeveiligingsservice gespecialiseerde bedrijf uit Diegem (Machelen) heeft daarvoor bijna 9 miljoen euro opzijgelegd. Het programma voor cybersecurity start in augustus 2016 en duurt twee jaar.

Een eigen jaarlijks beveiligingsonderzoek leert dat er tegen 2019 wereldwijd een tekort dreigt van ruim twee miljoen specialisten in cybersecurity. Daarom ontwikkelde Cisco het zogenaamde programma global cybersecurity scholarship. Het bedrijf werkt ook de eigen certificaties voor netwerkbeveiliging bij.

“Bedrijven zijn door de cyberonveiligheid nog terughoudend voor digitalisering. Maar dat staat hun innovatie in de weg”, stelt Linda van de Weerd, security lead bij Cisco Belux. “Met dit programma helpen we generalisten om zich op te werken tot experts in cybersecurity met kennis van de huidige bedreigingen en expertise in netwerkbeveiligingstechnologieën. Bedrijven kunnen hen meteen inschakelen en sneller werk maken van de digitale transformatie.”

Cisco en enkele partners plannen opleiding, coaching en certificatie. Laureaten van het programma krijgen de kwalificatie van operationeel beveiligingsanalist, zoals dat bepaald wordt door vakverenigingen. Cisco wil vooral schoolverlaters, veteranen en vrouwen inschakelen in het programma.

Parallel introduceert Cisco een nieuwe certificatie voor netwerkspecialisten. Die is bedoeld voor beveiligingsanalisten die it-systemen monitoren en aanvallen detecteren. De certificatie leert hen om die aanvallen in te dijken en te remediëren. De huidige certificatie focust veeleer op het algemeen beheer van netwerkbeveiliging.