Cisco in Machelen maakt switch naar software

cisco diegemEr hangen donkere wolken boven Cisco Systems in Diegem bij Machelen. Het moederbedrijf van de producent van netwerkapparatuur wil zich in plaats van hardware meer op software richten. En die omschakeling heeft grote gevolgen voor het personeelsbestand. Chaos troef woensdag, want de ontslagcijfers maakten de hele dag bokkensprongen.

Cisco Systems probeert een omslag te maken van een hardware-georiënteerde organisatie naar een software-georiënteerd bedrijf en zet het mes in het personeelsbestand. Dat maakte het bedrijf woensdag zelf bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers. Ongeveer zeven procent van de banen moet sneuvelen. Eerder op de dag was sprake van wel twintig procent. Die operatie zou nog deze zomer ingeleid worden.

Geruchten over een grote reorganisatie bij Cisco deden eerder al de ronde. In een verklaring gaf het technologiebedrijf aan dat de ingreep noodzakelijk is om de kosten te beperken. Cisco wil ook gerichter investeren in belangrijke diensten via internet.

Het bedrijf heeft al verschillende ontslagrondes achter de rug in het 32-jarig bestaan. Cisco geldt als prototype van een oud en groot technologiebedrijf dat getroffen wordt door de niet aflatende opmars van de innovatie. Die verplicht bedrijven om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om meer omzet te draaien.

In het geval van Cisco gaan klanten steeds vaker op zoek naar alternatieven voor de dure hardware en merkgebonden softwarecombinaties.