Chipproducent NXP in Leuven overgenomen door Qualcomm

nxpDe Nederlandse chipproducent NXP is akkoord gegaan met een overnamebod van zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Het prijskaartje bedraagt liefst 47 miljard dollar of 43 miljard euro. De Belgische vestiging van NXP, de vroegere chipdivisie van Philips, ligt in Leuven.

Qualcomm is de grootste producent van halfgeleiders voor mobiele telefoons.  NXP is dan weer de grootste producent van chips voor de auto-industrie. “Qualcomm hoopt met de deal de intrede in nieuwe markten te versnellen, in het bijzonder de boomende markt voor elektronica in wagens”, stelde topman Steve Mollenkopf.

NXP ontstond als halfgeleidertak van Philips. Het bedrijf werd in 2006 zelfstandi. Het behaalde over het jaar 2015 een winst van 1,5 miljard dollar op een omzet van ruim 6,1 miljard dollar. NXP telt werknemers in verschillende landen en heeft één vestiging in België: in het researchpark van Haasrode in Leuven.

Naast leverancier van chips aan de auto-industrie is NXP marktleider in chipkaarten voor het openbaar vervoer en toegangspasjes. Daarnaast is het bedrijf als mede-uitvinder van de NFC-technologie ook een grote speler in de markt voor chips voor contactloos betalen.

De overname roept veel vragen op bij de vakbonden. Er loopt immers nog een reorganisatie en de overname dreigt allerlei lopende processen te verstoren. De bonden vrezen voor negatieve gevolgen voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid.