Sinds de heropening van brouwerij Hoegaarden, tien jaar geleden, wordt daar 1,3 miljoen hectoliter bier geproduceerd. Maar vanaf 1 juli dit jaar verdwijnt daar bijna 200.000 hectoliter van. China zal namelijk zelf Hoegaards bier beginnen brouwen. Allicht heeft die verhuizing gevolgen voor de tewerkstelling in de regio. 

Op dit ogenblik werken in de brouwerij een 170-tal mensen. Maar omdat China zelf zijn Hoegaards bier zal brouwen en het volume van de brouwerij dus aanzienlijk vermindert gaan de tijdelijke contracten allicht worden stopgezet. “Op dit moment werken we in de brouwerij 7 dagen op 7 omdat we nog brouwen voor China”, aldus ACV-vakbondsman Pascal Ghoos. “Maar vanaf juli valt er iets minder dan 200.000 hectoliter weg. We gaan dan nog wel even 6 op 7 werken, omdat er in de zomer meer vraag is naar bier, maar daarna schakelen we over naar een regime van 5 dagen op 7, en er is ook de vrees dat een aantal personeelsleden in economische werkloosheid gaan terecht komen.” 

Geen publiciteit in België 

In België wordt amper publiciteit gevoerd voor het witbier. “Zonder het bier voor China blijft hier nog 1,1 miljoen hectoliter over, maar daarvan is nog slechts 8% bedoeld voor de interne markt. De rest is bestemd voor de export. Zonder het buitenland was Hoegaarden niets meer”, aldus nog Ghoos.

Positieve toekomst?

Na het mislukte avontuur in Jupille zijn de gistingstanks weergekeerd, is er meer personeel en zijn ook de volumes toegenomen. Na de grote investering van 5,7 miljoen euro voor de gistingstanks, ging het nog alleen om kleine investeringen. Investering die de kwaliteit ten goede moesten komen, maar niet de groei. Mogelijk volgt er binnenkort wel goed nieuws.