Leuven heeft een overeenkomst gesloten met het Chinese Wuxi voor strategische samenwerking op vlak van technologie en wetenschap. De twee steden gaan informatie uitwisselen over toepassingen voor smart city, het internet der dingen, big data en micro-elektronica.

Wuxi is een oude industriestad in het zuiden van de oostelijke provincie Jiangsu, op 128 kilometer van Shanghai. De stad groeit exponentieel. In 2003 woonden er 4,25 miljoen mensen, vandaag al 6,5 miljoen. Jiangsu is anno 2017 een van de meest welvarende provincies van China is. Samen met Suzhou en hoofdstad Nanjing vormt Wuxi de economische motor van de provincie.

De eerste contacten dateren van november vorig jaar. Toen bracht een  delegatie van Leuven MindGate een bezoek aan Wuxi. Minder dan een jaar later is er een akkoord voor strategische samenwerking op het vlak van onderwijs, cultuur, wetenschap en technologie.

Sterktes

“Dit akkoord biedt de kans om op voet van gelijkheid te interageren met een miljoenenstad in een van de sterkst groeiende economische polen ter ereldw. De sterktes van Leuven (technologie, onderwijs, ecologische pionier) lopen gelijk met de uitdagingen (milieu, hoger onderwijs) en ambities (hightech, smart city) van Wuxi”, zegt de stad Leuven.

Voor Leuven is het de tweede samenwerkingsovereenkomst in een maand tijd. Eind september werd de economische samenwerking met de Indiase hoofdstad New Delhi verankerd met de ondertekening van een memorandum of understanding.