De luchthaven van Zaventem koopt dertig volledig elektrische Chinese bussen. Brussels Airport heeft de aanbesteding definitief toegekend aan de Chinese batterij- en busproducent BYD (Build Your Dreams). De bussen moeten passagiers vanaf begin 2018 naar de vliegtuigen, pieren en parkings vervoeren.

De beslissing leidt tot protest van de Belgische busbouwers. De twee Belgische busconstructeurs Van Hool en VDL dichtten zichzelf goede kansen toe om de  prestigieuze bestelling in de wacht te slepen. De West-Vlaamse VDL-fabriek profileert zich als elektrisch kenniscentrum. Van Hool bouwde de drie e-bussen die De Lijn in Brugge test.

Maar BYD Europe trok aan het langste eind door een erg lage prijs. De Chinezen vroegen 330.000 euro per bus. Dat is 33 procent goedkoper dan het aanbod van de nummer twee, VDL Bus Roeselare.

VDL ging in beroep tegen de beslissing. Net voor de zomervakantie kreeg het bedrijf gelijk. In het vonnis oordeelde de rechter dat Brussels Airport de resultaten van het prijsonderzoek onvoldoende had weergegeven.

Brussels Airport heeft de beslissing inmiddels beter gemotiveerd en de bestelling weer aan de Chinezen toegekend. Het miljoenencontract met BYD wordt een van de volgende weken getekend.