De Leuvense 3D-printspecialist Materialise versterkt zijn samenwerking met het Duitse BASF. De chemiereus pompt ruim 21 miljoen euro in het technologiebedrijf.

BASF en Materialise werken samen om materialen en software voor 3D-printtechnologieën te verbeteren en sneller op de markt te brengen. De focus ligt op consumentengoederen, maar ook op de auto- en luchtvaartindustrie. “Het akkoord geeft BASF de mogelijkheid om zijn materialen systematischer en ruimer te testen, en verder te optimaliseren via de machines en infrastructuur van Materialise”, klinkt het in een persbericht. “Onze industriële klanten vragen meer controle, grotere keuzemogelijkheden en lagere kosten”, aldus Fried Vancraen, CEO van Materialise. “Zo kunnen ze 3D-printing meer gaan gebruiken als complementaire productietechnologie voor eindproducten.

Versterking kaspositie 

BASF koopt zich in bij Materialise voor 25 miljoen dollar (Ruim 21 miljoen euro, nvdr.), of 3 procent van de aandelen. Daar bovenop zal Materialise op de financiële markt nog eens voor 25 tot 50 miljoen dollar ophalen om onder andere haar kaspositie te versterken en nieuwe overnames te doen.

Nieuwe generatie brilmonturen

De samenwerking zal volgens de directie snel resultaten opleveren. Nog dit jaar wil Materialise nieuwe materialen voorstellen die het resultaat zijn van de gebundelde krachten met BASF. Het gaat om nieuwe plastics die kunnen dienen om vliegtuiginterieurs te printen of om een nieuwe generatie brilmonturen te ontwikkelen. Met de ontwikkelingen rond nieuwe plastics wil Materialise een groter aantal sectoren bereiken. Momenteel is het bedrijf actief in de medische wereld, de automobielsector en het design van wearables (accessoires zoals bijvoorbeeld brilmonturen, nvdr.). Volgens het bedrijf zijn er nog heel wat sectoren die met de technologie kunnen werken als ze maar de juiste plastics kunnen printen.

1.900 medewerkers 

Materialise stelt wereldwijd 1.900 mensen tewerk, waarvan 600 in Haasrode.