Cera heeft zijn intrek genomen in een nieuwbouw in het centrum van Leuven. Met de restauratie van twee historische panden keert de coöperatieve terug naar de roots van de Volksbank van Leuven. Cera vestigt daarmee het beslissingscentrum van de coöperatie in de Leuvense binnenstad.

Het startsein voor de bouwwerken in de Muntstraat, Boekhandelstraat en Eikstraat dateert al van 25 maart 2015. Sinds 6 december 2017 is het personeel van de coöperatie in de nieuwe kantoren gehuisvest. Het gebouw werd dinsdagavond officieel ingehuldigd in aanwezigheid van onder meer de Leuvense burgemeester Louis Tobback en Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Met de restauratie van twee historische panden, Hôtel d’Eynatten en het Helleputtegebouw, keert Cera terug naar de roots van de Volksbank van Leuven. Met de nieuwbouw op de hoek van de Muntstraat en de Boekhandelstraat vestigt Cera het beslissingscentrum van de coöperatie in de historische binnenstad.

Architect

De partners voor het bouwproject waren Robbrecht & Daem, Stabo, AR-TE en Studio Roma. Group Monument Vandekerckhove was de aannemer voor het volledige project en stond ook in voor het restauratiegedeelte.

“Het nieuwe Cera-gebouw belichaamt de coöperatieve en maatschappelijke ambitie”, zegt architect Paul Robbrecht. “Maar het is ook een gebouw dat zich in de stad inweeft en een verbindende alliantie aangaat met belangrijke architecturale componenten uit de omgeving: het stadhuis, het Helleputtegebouw en het Hôtel d’Eynatten. Het gebouw is een stad in de stad.”

“Wat in 1892 begon als een kleine lokale spaarkas is vandaag de coöperatie van 400.000 vennoten in het hele land”, zegt Franky Depickere, ceo van Cera. Voortaan vinden de vergaderingen van de raad van bestuur plaats in het nieuwe gebouw. “Het voelt goed aan om de beslissingen voor onze coöperatie in ons eigen huis te nemen”, stelt voorzitter Paul Demyttenaere.

Voor de restauratie van de twee historische panden maakte Cera gebruik van subsidies van de Vlaamse overheid. Cera kocht in 2008 de drie gebouwen van de stad Leuven. De kostprijs bedraagt 5,2 miljoen euro voor de aankoop van de gronden en 15 miljoen euro voor de renovatie en nieuwbouw.