Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) maakt de volgende vier jaar 10 miljoen euro vrij voor landbouwonderzoek. Het geld moet onder meer dienen voor de verdere uitbouw van de bananendatabank van de KU Leuven.

De Biodiversity ITC bananendatabank van KU Leuven moet onderzoeken hoe bananenplanten zich beter kunnen wapenen tegen de klimaatopwarming. Doel is om de voedselzekerheid in ontwikkelingslanden te verbeteren. Het geld dat minister De Croo vrijmaakt, dient voor de financiering van dat onderzoek.

Het is ook een duwtje in de rug om de databank op termijn te kunnen uitbreiden met andere gewassen. Daarbij wordt gedacht aan aardappelen, wortelen en knollen.

De subsidies komen terecht bij de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR). Dat is een internationaal netwerk van onderzoeksinstellingen.

“België is een absolute wereldleider op het vlak van landbouwonderzoek”, zegt De Croo. “Het promoten daarvan is een investering in ontwikkeling met hoog rendement. Voor elke euro die jaarlijks geïnvesteerd wordt, komt minstens 17 euro terug.”