In Zaventem werd maandag Operatie Proper gelanceerd. Met die campagne willen Mooimakers en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) scholen, verenigingen en groepen in Vlaanderen mobiliseren om de strijd aan te gaan tegen zwerfvuil en sluikstorten. Ze dokterden hiervoor een financieel beloningssysteem uit.

Mooimakers is het Vlaamse samenwerkingsverband tussen Ovam, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Samen met minister Schauvliege wil de beweging duurzame en volgehouden inspanningen aanmoedigen. Wie de schouders zet onder een propere buurt kan op het einde van het schooljaar op een beloning rekenen. Leerlingen van basisschool De Vleugel in Zaventem gaven de aftrap van de campagne.

Operatie Proper richt zich tot scholen, verenigingen (zoals jeugdbewegingen en sportclubs) en groepen (zoals buurtbewoners). Bij engagement voor een heel schooljaar kunnen ze rekenen op een financiële beloning voor elke deelnemer aan de opruimacties. Bij scholen kan het totaalbedrag oplopen tot 1.500 euro, bij verenigingen tot 1.125.

Sneeuwbaleffect

“Met deze campagne willen we de Miss en Mister Propers wakker maken”, zegt Schauvliege. “Het meest doeltreffende wapen tegen zwerfvuil en sluikstorten is een brede maatschappelijke beweging. Hoe meer mensen we actief betrekken bij de strijd hoe groter de kans dat we die ook winnen.”

“Als mensen voor eigen deur vegen, doen we al grote stappen vooruit. Maar we rekenen ook op een sneeuwbaleffect”, stelt Els Gommeren, coördinatrice van Mooimakers. “De deelnemers aan Operatie Proper spelen een voortrekkersrol en kunnen anderen inspireren om hun gedrag te veranderen.”

Dit schooljaar gaat Mooimakers op zoek naar 1.500 verenigingen en scholen. Daar is een budget van 2 miljoen euro voor uitgetrokken. De lokale besturen zullen de acties mee opvolgen.