CEmarkering voor MSmetrix

wim van heckeIcometrix uit Leuven kreeg de felbegeerde CEmarkering voor MSmetrix. Met de MSmetrix software kunnen artsen het hersenvolume en de hersenletsels van patiënten met Multiple Sclerose (MS) meten. Dergelijke metingen werden al toegepast voor onderzoeksdoeleinden en klinische studies, maar waren nog niet beschikbaar voor de klinische praktijk. Dankzij de CE-goedkeuring van MSmetrix, kunnen neurologen en radiologen deze metingen nu ook ontvangen voor hun individuele patiënten en gebruiken om de therapie voor een individuele patiënt te optimaliseren.

MSmetrix meet zowel hersenvolume en veranderingen daarvan als volume van hersenletsels op basis van een standaard MRI scan. De meetresultaten worden samengevat in een online verslag waarin de vergelijking gemaakt wordt met zowel de waarden van een gezonde populatie als eerdere scans van dezelfde patiënt. Deze metingen helpen artsen om de progressie van hun patiënten met Multiple Sclerose beter te beoordelen en om de therapie te optimaliseren.

“MS is een erg heterogene ziekte en het is heel moeilijk om te voorspellen hoe de ziekte in een individuele patiënt zal evolueren”, zegt dokter Wim Van Hecke, mede-oprichter van icometrix. “Daarom is het een moeilijke taak voor MS-neurologen om te beslissen welke behandeling de beste optie is voor elk van hun patiënten. Slim gebruik van MRI-beelden kan ons helpen om de nodige antwoorden te vinden. Het doel van MSmetrix is dan ook om inzicht te bieden in de hersenen van elke individuele patiënt, om het ziekteverloop beter in te schatten en uiteindelijk, door meer optimale behandeling, het leven van de personen met MS gevoelig te verbeteren.”

Naast de CE-markering, wacht icometrix ook op de FDA-goedkeuring voor MSmetrix. Die zal deuren openen voor icometrix in de klinische praktijk in de Verenigde Staten. Daarom hebben ze in maart hun eerste Amerikaanse kantoor geopend in Boston.