Cartoonist investeert in microbrouwerij

biertjeCartoonist Erwin Van Mol kreeg in minder dan een dag via crowdfunding genoeg geld bij elkaar om in zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ het ambachtelijke Gronckel-bier te brouwen. Hij wou 5.000 euro binnen halen, maar na een dag stond de teller al op meer dan 6.600 euro.

Vanmol had 5.000 euro nodig om 2.500 liter te brouwen van een bier dat hij creëerde ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de man die tweehonderd jaar geleden werd geboren en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf.

“Wat er in de voorbije 18 uur is gebeurd, overtrof mijn stoutste verwachtingen”, zei Van Mol gisteren. “Een dikke merci aan alle mensen die al een bijdrage geleverd hebben. merci. Dit is een enorme aanmoediging om verder te gaan met de uitbouw van mijn microbrouwerij.”

Aanvankelijk gaf Erwin Vanmol zichzelf tot eind juni de tijd om 5.000 euro te verzamelen. Nu dat doel al overschreden is, kan hij niet alleen de voorziene 2.500 liter Gronckel op de markt brengen, maar wil hij ook verder investeren in de uitbouw van zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’. “De extra fondsen zal ik gebruiken voor de aankoop van bedrukte bierglazen, een etiketteermachine en enkele roestvrijstalen gistingstanks voor toekomstige brouwsels”, zegt Van Mol.

Wie het Pajotse microbrouwerij-project wil steunen, kan dat al vanaf 5 euro. In ruil krijgt ja, naast een vermelding op de website – naargelang de inbreng – ook een T-shirt, een sleutelhanger, een groot portret van Frans-Jozef De Gronckel op canvasdoek, een exclusieve uitnodiging voor het lanceringsfeest van de Gronckel, en flessen Gronckel-bier.

Ondernemingen die aan hun medewerkers, klanten en zakenrelaties een speciaal geschenk willen geven, kunnen flessen bestellen met hun naam of logo op het etiket gedrukt. Meer informatie op www.gronckel.be of www.vrijstaat.be