Cartagenia overgenomen door Amerikaans bedrijf

Cartagenia uit Leuven is overgenomen door het Amerikaanse Agilent Technologies, wereldwijde leider in life sciences, diagnostiek en chemische toepassingen. Cartagenia ontwikkelt klinische software-oplossingen voor genetische laboratoria, artsen en ziekenhuizen, ter ondersteuning van de analyse en interpretatie van genetische testen.

“De vooruitgang in de medische genetica is enorm”, zegt Herman Verrelst, CEO van Cartagenia. “De technologische ontwikkelingen in het lab volgen elkaar in een snel tempo op. Er komen ook voortdurend nieuwe genetische testen bij, we krijgen steeds meer inzicht in het ontstaan van erfelijke aandoeningen, en nieuwe therapieën worden ontwikkeld die afgestemd zijn op het genetisch profiel van de patiënt. Genetische laboratoria worden hierdoor geconfronteerd met enorme hoeveelheden data. De efficiënte en correcte analyse en interpretatie daarvan wordt steeds moeilijker. Laboratoria moeten op een nieuwe manier gaan werken.”

Cartagenia werd in 2008 opgericht als spin-off van het Centrum voor Menselijke Genetica van UZ Leuven en het departement Electrotechniek van KU Leuven. ; “Leuven is altijd al toonaangevend geweest op het gebied van medische genetica”, zegt Verrelst. “We zijn enorm trots dat Cartagenia’s software zo snel hét geprefereerde analyse- en interpretatieplatfornn is geworden van een groot aantal diagnostische laboratoria.”

Na de overname door Agilent wordt Cartagenia een business unit onder Agilent’s Genomics and Diagnostics Group. “Dankzij de overname zullen we het enorme potentieel van onze klinische software maximaal kunnen benutten”, zegt Verrelst. “Door onze krachten te bundelen met Agilent kunnen we bovendien steunen op hun enorme commerciële expertise waardoor we onze nieuwe producten in medische genetica nog sneller naar de markt zullen kunnen brengen.”