Het Vlaams Energieagentschap (VEA) en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein hebben maandag in Strombeek-Bever, deelgemeente van Grimbergen, de campagne Stroomversneller gelanceerd. Op het dak van het cultureel centrum worden zonnepanelen geplaatst en inwoners van de Vlaams-Brabantse gemeente kunnen investeren in die hernieuwbare energie.

Het dak van het cultuurcentrum is groot en verbruikt relatief veel elektriciteit omdat het zeven dagen op zeven open is. De campagne past in het traject Stroomversnelling van het VEA en minister Tommelein om de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2020 en later te realiseren.

De Vlaming krijgt nu de kans om zelf stroomversneller te worden. Er zijn heel wat mensen die graag willen investeren in hernieuwbare energie, bijvoorbeeld op een dak. Omdat ze zelf geen geschikt dak hebben of omdat ze op zoek zijn naar een mooi rendement voor hun spaargeld.

Potentieel

Vlaanderen telt een pak gebouwen met een enorm potentieel die vandaag onbenut blijven. De nieuwe campagne speelt daarop in. “De burgers hebben de jongste twee jaar gretig zonnepanelen gelegd op hun eigen daken. Nu vragen we hun hulp om er samen voor te zorgen dat er ook grotere zonneprojecten bijkomen”, zegt Tommelein. “We dagen iedereen uit om grote daken te nomineren die geschikt zijn om zonnepanelen op te plaatsen. De burger kan zo als stroomversneller de omslag naar hernieuwbare energie een boost geven.”

Onderzoeksbureau Indiville voerde eind vorig jaar een enquête uit bij meer dan duizend Vlamingen. Daaruit blijkt dat 39 procent daken van bedrijven of organisaties kent in zijn gemeente waarop zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Tot 41 procent zou een aandeel kopen in een energiecoöperatie als er in zijn buurt een wordt opgericht.