Cambio nergens zo sterk als in Leuven

cambioCambio autodelen viert drie dagen feest in Leuven. Met de concertenreeks Garage Rock viert het initiatief het tienjarig bestaan in de universiteitsstad, tevens het sein voor een grote uitbreidingsronde. Daar profiteren niet alleen particulieren maar ook ondernemingen van. Per inwoner heeft Leuven het grootste aantal autodelers van het land.

Leuven leerde Cambio kennen in juni 2005. Exact tien jaar later telt de stad meer dan 1.100 klanten. Zij kunnen gebruik maken van 42 deelauto’s. Die staan verspreid over vijftien ophaalpunten. Daarmee haalt Cambio ruim 500 private wagens uit het verkeer. Elke deelwagen vervangt twaalf particuliere auto’s.

De volgende weken en maanden wordt het aanbod in Leuven fors uitgebreid. Aan de Vaartkom werd twee weken geleden een nieuwe standplaats geopend. In het stadscentrum wordt aan drie bestaande plaatsen extra ruimte gecreëerd. Vier nieuwe standplaatsen staan op de planning voor dit najaar: Sint-Maartensdal, Heverlee station, Wilsele gemeentehuis en de Lei. Cambio werkt daarvoor samen met het stadsbestuur van Leuven. In gedeeld risico investeren beide partijen ook in nieuwe standplaatsen in Wijgmaal. Kort na de zomer opent daar de eerste in de rij aan het station. Zo komt het totaal aantal ophaalpunten in de gemeente Leuven op 21.

Het tienjarig bestaan wordt gevierd met Cambio Garage Rock, een verwijzing naar garages waarin vroeger auto’s stonden en die nu leegstaan. Sioen, Ex-Red Zebra en Hydrogen Sea geven drie gratis concerten in evenveel garages in drie dagen, van 23 tot 25 juni. De garages liggen aan Ramberg, Penitentienenstraat en Pereboomstraat. Wie zich nu lid maakt van Cambio krijgt de instapkost van 35 euro cadeau. Leuven vormt de aftrap van de eerste editie die nadien op reis gaat door Vlaanderen.