Côte d’Or in Halle blijft made in Belgium

cotedorDe tewerkstelling in de chocoladefabriek van Côte d’Or in Halle is voor drie jaar gegarandeerd. Dat heeft de nieuwe eigenaar Barry Callebaut meegedeeld aan het personeel. De productie van vloeibare chocolade blijft in Halle, waardoor het label made in Belgium behouden blijft.

De fabriek van Côte d’Or wordt door de huidige eigenaar Mondelez verkocht aan het Zwitserse chocoladebedrijf Barry Callebaut. De 338 werknemers, 237 arbeiders en 101 bedienden, zijn ongerust over de toekomst. Die onrust blijft, ook na de mededeling van de nieuwe eigenaar.

“Volgend jaar zal Mondelez al drie productielijnen weghalen. Daarvan is er op dit moment maar een in gebruik”, zegt vakbondssecretaris Luc De Bast (ACV). “Ter compensatie zorgt Barry Callebaut voor vervangende tewerkstelling door activiteiten uit andere vestigingen naar Halle over te brengen.” Het gaat onder meer om een deel van de notenproductie die zich nu in Aalst bevindt.

Pas midden 2017 worden de plannen voor de volgende jaren bekendgemaakt. Wat nu al wel vaststaat, is dat de eigen productie uit de site van Halle wordt weggehaald en verplaatst naar het buitenland.

Callebaut heeft zich geëngageerd om nog zeker tien jaar vloeibare chocolade te blijven produceren voor Mondelez. Daardoor blijft het label made in Belgium overeind. Voor de productie van die vloeibare chocolade is slechts een kleine groep werknemers nodig.