Met een fietstocht van het Provinciehuis naar de Brabanthal organiseerde de nieuwbakken bedrijvenvereniging C-Valley Leuven een bewustwordingsactie voor meer fietsers op het woon-werktraject. Volgens de organisatoren waren de 50 deelnemers koning auto te snel af.

Omdat nog steeds 86% van de werknemers in Haasrode met de wagen naar het werk komt, zette de nieuwbakken bedrijvenvereniging C-Valley Leuven de fiets in de kijker met een fietstocht van het Provinciehuis in Leuven naar de Brabanthal. Een vijftigtal deelnemers deed volgens de organisatoren uiteindelijk 15 minuten over het traject, dat met de auto minstens 20 minuten duurt tijdens de spits. “Een geslaagde eerste actie van onze bedrijvenvereniging”, aldus C-Valley-voorzitter Roland Vanderstukken.

Volwaardig alternatief

Heel wat werknemers wonen in de omgeving van de Leuvense bedrijvenzones, dus ze zouden gemakkelijk met de fiets naar het werk kunnen komen. “Iedereen weet dat de files aangroeien, maar toch blijkt het moeilijk om mensen uit de wagen te krijgen. Toch willen we aantonen dat de fiets een volwaardig alternatief is voor de wagen. Vaak ben je er zelfs sneller mee op het werk”, luidt het.

Infosessie 

Na de fietstocht organiseerde C-Valley een infosessie voor alle bedrijven waarop ze meer te weten konden komen over een fietsvriendelijk mobiliteitsbeleid binnen de onderneming en de verschillende initiatieven die bedrijven op de site nu reeds genomen hebben. Ook het fietsbeleid van de stad Leuven werd toegelicht. Bedrijven liggen wakker van de vele mobiliteitsproblemen, de reden waarom ook Voka-directeur Peter Van Biesbroeck de fiets op kroop. “Uit de bevragingen die we doen bij onze bedrijven, komt mobiliteit steeds als een van de grootste knelpunten naar voren, zeker in onze provincie”, aldus nog Van Biesbroeck.

FOTO: Copy C-Valley Chain Cycle.