Enkele buurtbewoners van de luchthaven van Zaventem slepen Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, voor de rechter. Dat heeft hun advocaat Philippe Vanlangendonck maandag aangekondigd. De omwonenden stellen de topman van de luchthavenuitbater in Zaventem mee verantwoordelijk voor een illegale nachtvlucht door een vrachtvliegtuig van koerierbedrijf DHL.

In feite gaat het om de uitbreiding van een klacht die al in februari van 2016  was ingediend tegen onbekenden, Brussels Airport, Belgocontrol en de Belgische staat. Volgens de aanklagers gaat het om een “bewuste overtreding van de wet” en werden de geluidnormen van het Brusselse Gewest met opzet niet gerespecteerd.

De klacht is nu uitgebreid naar de ceo van Brussels Airport Company. Arnaud Feist zou zich volgens de klagers schuldig gemaakt hebben aan “frauduleuze manoeuvres” om de nachtvlucht van DHL tegen alle regels in toch te laten plaatsvinden.

Het vliegtuig in kwestie was een Boeing 777 met een geluidscertificaat van elf of twaalf. “De limiet ’s nachts ligt op acht”, zegt Vanlangendonck. “Het toestel kreeg toch de toelating om te vliegen omdat het niet honderd procent geladen zou zijn geweest. Dat is een flagrante schending van het koninklijk besluit.”