De Brusselse arthousebioscoop Actor’s Studio draaide onlangs haar laatste film. De legendarische bioscoop maakt plaats voor het hotel Arlequin Grand Place.

In 1978 werd de Brusselse arthousebioscoop, toen nog onder de naam ‘Le Rivoli’ opgericht. In 1990 namen uitbaters Georges Jetter en Claude Diouri de bioscoop over. Het duo zag in de loop de jaren hun bezoekersaantal stijgen tot 40.000 bezoekers.

Concurrentie

De ruimtes van het bioscoopcomplex worden overgenomen door hotel Arlequin Grand Place, dat ook eigenaar van het pand is. Zij willen de huur niet verlengen. “Voor ons geen al te slechte zaak, want de laatste jaren kenden we al problemen en een lichte achteruitgang qua bezoekersaantallen’, zegt uitbater Georges Jetter. Onze hoofdstad telt ook nog andere arthousecinema’s die voor de nodige concurrentie zorgen, en ook de apparatuur van Actor’s Studio was verouderd. De uitbaters speelden even met het idee om op een andere plaats te heropenen, maar ook dat plan is nu van de baan.

Sector houdt stand

Ondanks het verdwijnen van Actor’s Studio houdt de rest van de Vlaamse en Brusselse arthousebioscopen goed stand. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Volgens Erik Martens van het VAF moet de sector vooral blijven vernieuwen en proberen om verschillende soorten mensen aan te spreken. Zo zou de sector mensen een extra impuls moeten geven om naar de film te komen door bijvoorbeeld een acteur of regisseur uit te nodigen.