Brussels Airlines blijft een Belgisch bedrijf en zal een doorslaggevende rol spelen in de toekomst van de Eurowings Group. De luchtvaartmaatschappij in Zaventem wordt geen Belgische kopie van lowcostonderneming Ryanair. Dat heeft Thorsten Dirks, ceo van Eurowings, woensdag gezegd tijdens een bijzondere ondernemingsraad en later aan het personeel.

Er moeten bij Brussels Airlines op korte termijn geen veranderingen verwacht worden. “Brussels Airlines blijft de sterke home carrier op Brussels Airport, met zowel korte- als langeafstandsvluchten”, zei Dirks. Garanties over het behoud van de naam Brussels Airlines op lange termijn zijn er niet. Het merk blijft nog minstens een jaar bestaan.

Dirks stelde dat Brussels Airlines en Eurowings samen de Eurowings Group gaan vormen. “Brussels Airlines is een sleutelelement voor ons succes als Eurowings Group.” De ceo wees er op dat de producten die Brussels Airlines en Eurowings aanbieden nu al tamelijk gelijklopen. “Met producten van hoge kwaliteit voor elk budget.”

Synergieën

De topman van Eurowings heeft de vakbonden verzekerd dat er geen sociaal bloedbad komt bij Brussels Airlines. Er zijn wel veranderingen op til, zeker bij de ondersteunende diensten zoals marketing en it. Daar wordt naar synergieën gezocht met Eurowings.

De bonden reageren afwachtend. Ze zeggen enigszins gerustgesteld te zijn maar zullen waakzaam blijven. “Werknemers kunnen bijvoorbeeld even goed vanuit Brussel werken voor Eurowings in Düsseldorf of Keulen”, zegt Filip Lemberechts van de liberale vakbond. Acties verdwijnen in de koelkast.

Dirks kondigde voorts aan dat hij in Zaventem een expertise- en competentiecentrum voor langeafstandsvluchten wil oprichten. Dat was zowat het enige echt goede nieuws van zijn blitzbezoek vanuit Duitsland aan Zaventem.