Brouwerij roept hulp in voor zoektocht naar krieken

schaerbeekse kriekBrouwerij 3 Fonteinen uit Beersel is op zoek naar Schaarbeekse krieken. Die worden steeds zeldzamer. Daardoor komt de productie van het kriekbier in het gedrang. Brouwer Armand Debelder roept de hulp in van het publiek.

De Schaarbeekse kriek is een boom die in het wild groeit en zure krieken met vast vruchtvlees oplevert. Deze aromatische krieken zijn een onmisbaar ingrediënt voor de productie van artisanaal kriekbier. Dat is begeerd tot ver buiten de landsgrenzen.

Omdat er steeds minder van die wilde bomen te vinden zijn, is brouwerij 3 Fonteinen aangewezen op wat de omwonenden tijdens het seizoen aanleveren. Brouwer Armand Debelder moet elk jaar noodgedwongen zijn productie afbouwen. Daarom lanceert hij nu een opvallende oproep.

Debelder vraagt het grote publiek om hem te helpen in zijn jaarlijkse zoektocht naar krieken voor zijn speciaalbier 3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek (op z’n Frans). “Ieder jaar minder zijn er minder Schaarbeekse kriekelaars te vinden. Vroeger had bijna iedereen er wel eentje in de tuin staan. Maar die traditie is verloren gegaan. Vandaag is het echt zoeken.” Wie nog een kriekelaar in de tuin heeft staan, kan hem contacteren via het mailadres info@3fonteinen.be.

Via zijn oproep hoopt Debelder de mensen er ook toe aan te zetten om opnieuw Schaarbeekse kriekelaars aan te planten.“Zo’n kriekelaar leeft maar 20 tot 25 jaar. Ze dreigen te verdwijnen. We moeten de traditie in ere herstellen.”