Brouwerij Martin’s blijft Vlaams-Brabant trouw

martinsbierBrexit of geen brexit, Martin’s blijft Vlaams-Brabant trouw. De succesrijke brouwerij met logistieke hoofdzetel in Zemst, tevens eigenaar van Timmermans in Itterbeek (Dilbeek), maakt zelfs reclame voor de boedelscheiding. “We prijzen ons gelukkig dat onze bieren in Vlaams-Brabant worden gebrouwen.”

Anthony Martin (foto), de huidige bedrijfsleider, is de kleinzoon van John Martin. Deze Brit richtte in 1906 het gelijknamige bedrijf op, actief in de drankenhandel en het brouwen van bier. De onderneming specialiseerde zich in het invoeren van Britsen en Ierse bieren, zoals Guinness, Bass en Gordon scotch ale. Die kregen vaak een speciale versie voor de Belgische markt.

Het duurde niet lang of het tot Martin’s omgedoopte bedrijf begon de succesrijke bieren in België zelf te brouwen. In 1993 werd de lambiekbrouwerij Timmermans overgenomen. Daarmee was de verankering in Vlaams-Brabant een feit.

Op de sociale media noemt Martin’s de brexit niet eens een negatieve zaak. Met een beetje ironie, omdat de brouwerij er toch geen nadeel van zal ondervinden.

In Genval, net onder Hoeilaart beneden de provinciegrens met Waals-Brabant, baat de brouwerij ook een vijfsterrenhotel uit, op de plaats waar vroeger de limonadefabriek van Schweppes stond. Aan het beroemde meer stond de wieg van de huidige hotelgroep Martin’s Hotels. Die wordt geleid door John C. Martin, een andere kleinzoon van de stichter. Het luxueuze Klooster Hotel in Leuven is een van de vestigingen.