Brouwerij Haacht heeft twee Brusselse restaurants gedagvaard. De uitbater zou aan de klanten kraantjeswater hebben verkocht als het mineraalwater Val van de brouwer uit Boortmeerbeek.

Haacht pakt er graag mee uit: het Val-mineraalwater doorloopt een natuurlijk zuiveringsproces en wordt rechtstreeks aan de bron gebotteld. Het won al diverse prijzen.

De twee restaurants zouden lege flessen Val gevuld hebben met kraantjeswater om die vervolgens als authentiek mineraalwater te verkopen in hun zaak.

Bij Haacht begonnen ze onraad te ruiken omdat de twee restaurants sinds 2015 bitter weinig nieuwe flessen water bestelden bij de brouwerij. Er werden onderzoekers aangesteld om het water uit de flessen te analyseren. Zij kwamen al snel tot de bevinding dat het om kraantjeswater ging.

De brouwerij stuurde een deurwaarder naar beide zaken. Hij kreeg van een ober te horen dat de klanten konden kiezen tussen Val-water en kraantjeswater dat in dezelfde flessen werd geschonken. Er werden negen flessen in beslag genomen. De verklaring van de ober werd later ingetrokken.

De brouwerij eist voor de handelsrechtbank in Brussel een compensatie en wil de deal met de restaurants verbreken. “Voor ons is het onaanvaardbaar dat kraantjeswater verkocht wordt als ons natuurlijk mineraalwater”, zegt pr-manager Dieter Van Muylder. “We willen een voorbeeld stellen want het gaat om vervalsing.”