Het licht staat op groen voor de restauratie van het verkommerde kasteel Ter Rijst in het gelijknamige park in Heikruis, deelgemeente van Pepingen. De Vlaamse Gemeenschap, de eigenaar, verkreeg daarvoor de bouwvergunning. In het kasteel komen onder meer een brasserie en een bed and breakfast.

Het kasteel van neoclassicistische stijl telt vier vleugels, geschikt rond een binnenplaats. Het dateert uit 1480. Vandaag is het eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Het kasteel wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Als alles volgens schema verloopt, kan de renovatie in september starten. De delen die gebruikt worden door onder meer de jeugddienst zijn goed onderhouden maar moeten gerestaureerd worden. De conciërgewoning is eveneens vrij goed bewaard. “Maar de middenvleugel staat op instorten”, zegt Marcel Vossen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Om het kasteel te kunnen renoveren was vooral de herbestemming van belang. Daarover werd jarenlang onderhandeld. Door de bouwvergunning kunnen er straks een brasserie en een B&B in worden ondergebracht. Een deel van het gebouw zal gebruikt worden voor expositieruimtes, repetitielokalen en woongelegenheden, vooral appartementen.