Qatar Airways zet een Airbus A350 in op de luchthaven van Zaventem. Het is daarmee de eerste luchtvaartmaatschappij die het moderne toestel op regelmatige basis zal gebruiken op Brussels Airport. Het vliegtuig wordt ingezet voor acht vluchten per week op de route tussen Zaventem en de Qatarese hoofdstad Doha. De eerste landing werd vrijdag gevierd met een watersaluut van de luchthavenbrandweer.

De A350 XWB (extra wide body) is een van de modernste vliegtuigen. Het was het antwoord van de Europese vliegtuigbouwer Airbus op de 787 Dreamliner van de Amerikaanse concurrent Boeing. Qatar Airways voerde de vluchten uit met een 787 maar vervangt die nu door de A350.

“Die keuze is een kwestie van capaciteit”, zegt Guy Ceunen, commercieel manager voor de Benelux van Qatar Airways. “De bezettingsgraad van onze vluchten Doha-Brussel is zeer bevredigend. Vooral het premiumsegment doet het heel goed.”

Met 283 zitjes heeft de A350 er een dertigtal meer dan de 787. Nog belangrijker is dat de businessclass 36 stoelen telt. Dat is ruim de helft meer. Qatar Airways vliegt sinds begin 2011 op Brussels Airport en verbindt Zaventem momenteel acht keer per week met Doha. De meeste passagiers uit België hebben Doha niet als eindbestemming, maar vliegen door naar populaire bestemmingen als Bali, Bangkok, Phuket en Colombo.

Het is niet de eerste keer dat de A350 op Zaventem te zien was. In oktober 2015 zette Finnair als eerste maatschappij het toestel aan de grond in België. Vanaf 1 augustus zet Thai Airways een identieke Airbus in op de route Zaventem-Bangkok.