Tieners die slecht slapen, worden vaker kwaad. Die boosheid reageren ze online af op anderen in de vorm van cyberpesten. Dat blijkt uit een onderzoek van Sara Erreygers van KU Leuven die een bevraging deed bij 1.500 Vlaamse leerlingen.

Dat een slechte nachtrust nefast kan zijn voor het emotioneel en sociaal functioneren, is al langer bekend. Een slechte slaapkwaliteit heeft een negatief effect op de werking van dat deel van ons brein dat een essentiële rol speelt bij het maken van doordachte beslissingen en het omgaan met emoties.

Mensen die slecht slapen, worden sneller boos en agressief. Nu blijkt dat aan die boosheid en agressie bij tieners een online verlengstuk hoort in de vorm van cyberpesten. Het gaat om anderen online bedreigen en belachelijk maken met foto’s of video’s.

“Als we boos zijn, is het vaak niet mogelijk om die boosheid te uiten tegenover de persoon die ons boos heeft gemaakt. Bijvoorbeeld omdat het onze baas of onze leerkracht is of omdat die persoon op dat moment niet fysiek aanwezig is”, zegt Sara Erreygers van de eenheid arbeids-, organisatie- en personeelspsychologie.

“We reageren onze kwaadheid dan vaak af op andere mensen.” Online is dat gemakkelijker, want het internet is zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 uur beschikbaar en er is weinig controle. De problemen rond slaapkwaliteit moeten volgens Erreygers meegenomen worden in antipestcampagnes.

“Daarnaast is het belangrijk om jongeren te leren hoe ze op een goede manier kunnen omgaan met hun kwaadheid en andere emoties zonder zich af te reageren op anderen.”