PrintBouwunie waarschuwt voor misbruik door de wildgroei in het aanbod van thermografische metingen. Zo is er geen erkende opleiding voor het gebruik van de camera’s voor particuliere woningen. Een thermografisch beeld analyseren vraagt vakmanschap maar momenteel is er geen wettelijke erkenning in België en kan iedereen zich een camera aanschaffen en een analyse uitvoeren.

Wie zijn huis of appartement wil renoveren en wil controleren waar de woning energie verliest, kan dat via een beeld van een thermografische camera constateren. Ook wie wil controleren of isolatie goed geplaatst is, kan via een thermografische foto controleren of dit op een correcte manier is gebeurd en er geen risicovolle koudebruggen of onderbrekingen in de isolatie gevormd zijn.   Een thermografische camera is dus bijzonder nuttig in de bouwsector.  “Het maken van infraroodbeelden is erg gemakkelijk en heel wat bedrijven gooien zich dus op deze nieuwe markt maar het analyseren en interpreteren van deze beelden vraagt de nodige deskundigheid en expertise”, zegt Bouwunie.  “Het is dus belangrijk om met een expert in zee te gaan.  Maar daar wringt in ons land momenteel het schoentje.  Iedereen kan zich een camera aanschaffen en thermografische analyses uitvoeren.”

“Het is dringend tijd voor een wettelijk kader in België. Momenteel is er alleen een internationale erkenning voor thermografen maar die is enkel gekend in de industrie en bij bedrijfstoepassingen”, zegt Bart Janssens van de stuurgroep isolatie en luchtdichting van Bouwunie. “Een erkenning kan onder meer vermijden dat thermografische inspecties van gebouwen worden uitgevoerd met goedkope camera’s die daarvoor helemaal niet geschikt zijn.  In dat geval zijn verkeerde conclusies namelijk onvermijdelijk.”