Bouwbedrijven in Halle-Vilvoorde liggen al stil

bouw1De bouwbedrijven in de regio Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag met vakantie. Voor de regio Leuven start de bouwvakantie een week later, op 11 juli. Een op de vijf bedrijven moet de vakantie gedwongen nog even uitstellen om een lopende opdracht af te werken. Dat is het gevolg van het slechte weer in juni.

Naar jaarlijkse gewoonte start de grote vakantie voor de Vlaamse bouwsector in juli. Afhankelijk van de regio sluiten de bouwbedrijven op andere tijdstippen. De bouwvakantie duurt drie weken. Alleen in de regio’s Halle-Vilvoorde en Brussel is dat vier weken. Voor de hele provincie Vlaams-Brabant is 29 juli de laatste vakantiedag.

Een enquête van Bouwunie wijst uit dat 78 procent van de bouwbedrijven met personeel de regionaal voorgestelde collectieve vakantieregeling volgt. “De andere hebben een eigen collectieve of individuele vakantieregeling of volgen de regeling van de regio waar ze vaak aan het werk zijn”, stelt de unie van het kmo-bouwbedrijf.

De cijfers van de bevraging zijn gebaseerd op de antwoorden van 450 bouwbedrijven. “Van de ondervraagde bouwbedrijven werkt 22 procent nog even door tijdens de vakantie om achterstand in te halen. Door het slechte weer van de jongste weken hebben heel wat bouwprojecten vertraging opgelopen. Bij iets meer dan de helft gaat het om een aantal dagen tot een week uitstel.”

De sluiting wegens jaarlijkse vakantie is slechts een aanbevolen collectieve regeling voor bouwbedrijven met personeel. Wie wil, mag daarvan afwijken. Dit is het geval voor bedrijven die wegenwerken uitvoeren om ervoor te zorgen dat er geen verkeershinder meer is tegen september.

“Afwijken van de collectieve sluitingsperiode gebeurt niet vaak. Alleen als het echt noodzakelijk is, omdat de collectieve regeling voordelen biedt op vlak van organisatie en timing. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de aanlevering van bouwmaterialen en van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers. Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minst vertraging op.”

De zelfstandigen kiezen hun vakantie altijd zelf. Dertig procent volgt de collectieve vakantieregeling van de eigen regio, blijkt uit de enquête.