Waterwegen en Zeekanaal diende een bouwaanvraag in voor de aanleg van een jachthaven in Lot, deelgemeente van Beersel, langs het kanaal Brussel-Charleroi. De plannen liggen ter inzage in het gemeentehuis.

Het kanaal Brussel-Charleroi werd tussen 1827 en 1832 gebouwd om de mijnindustrie rond Charleroi van een snelle en dus goedkopere afvoerlijn te voorzien richting Brussel. Ondanks diverse aanpassingen voldoet het kanaal niet meer aan de behoeften van vandaag.

In het kader van een opwaardering wordt het kanaal straks verder uitgediept. Voorts worden nieuwe bruggen en sluizen geplaatst in Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Halle. Die ingrepen moet de doorgang op het kanaal bevorderen, ook voor grote schepen.

Een jachthaven tussen Lot en Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, komt vooral recreatie ten goede. De haven wordt gebouwd op een site langs de linkeroever van het kanaal. Voor plezierboten en kleine zeilschepen komt er  aanmeergelegenheid. Ook voor kano’s komt er aangepaste infrastructuur.

Het beheer wordt uitbesteed met een concessieovereenkomst.