Geert Bourgeois (N-VA) was dinsdag en woensdag op economische zending in Dresden, hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. De Vlaamse minister-president zong er uitgebreid de lof van Imec en niet alleen omdat een van de topmannen van het Leuvense technologiebedrijf in zijn zog meereisde. “Met Imec hebben we een van de leidinggevende centra om volop in te zetten op de nieuwe industrie 4.0”, zei Bourgeois. De kenniseconomie en industrie 4.0, verzamelnaam voor digitale en nanotechnologie, moeten volgens hem geëxporteerd worden.

Het tweedaagse bezoek van Bourgeois aan de stad in het oosten van Duitsland moest de economische banden tussen beide regio’s aanhalen. De deelstaat Saksen is met iets meer dan 4 miljoen inwoners ongeveer even groot als Vlaanderen. En net zoals in Vlaanderen bloeide de Saksische economie op door in te zetten op meer hoogwaardige technologische toepassingen, of de vierde industriële revolutie.

Niet toevallig reisde in het zog van Bourgeois ook Ludo Deferm mee, een van de topmannen van Imec, het vermaarde Leuvense onderzoekscentrum naar nanotechnologie. Naast de hoofdzetel in de hoofdstad van Vlaams-Brabant telt Imec ondertussen ook al vestigingen in onder meer de Verenigde Staten, China, Taiwan en Japan.

De delegatie bracht woensdagochtend een bezoek aan Globalfoundries, een partner van Imec. Bourgeois gelooft dat Vlaanderen en Saksen in de toekomst nauwer zullen samenwerken, zeker rond de industrie 4.0. “Er zijn eigenlijk veel gelijkenissen tussen Saksen en Vlaanderen”, zei de Vlaamse minister-president.

“Saksen heeft net zoals Vlaanderen een reconversie gekend na de neergang van de oude economie. Beide regio’s hebben daarna volop ingezet op de industrie 4.0. Vlaanderen heeft daar met Imec in Leuven een van de leidinggevende centra voor. Maar ook Saksen is daar met Silicon Saxony een vooruitstrevende speler in. Daar zie ik een aantal interessante mogelijkheden.”