Op de luchthaven in Zaventem is dinsdag de nieuwste Boeing feestelijk geland. Het vliegtuig van het type 737 MAX is het eerste van vier nieuwe toestellen in de vloot van luchtvaartmaatschappij TUI fly. Die leveren samen 144 extra jobs op.

De nieuwste Boeing-telg werd op Brussels Airport met een watergordijn verwelkomd door de brandweer, een traditie bij de komst van nieuwe maatschappijen en nieuwe vliegtuigtypes. Het middellangeafstandsvliegtuig biedt plaats aan 189 passagiers.

De 737 MAX met Belgische registratie was maandag in Seattle, de thuisbasis van Boeing, aan TUI overhandigd. Het is de eerste van een bestelling van zeventig dergelijke toestellen door de internationale toerismegroep TUI Group. Vier van de eerste vijf geleverde vliegtuigen komen terecht bij de Belgische dochter TUI fly.

TUI fly verwacht in de loop van het jaar ook een tweede langeafstandstoestel 787 Dreamliner. Dat zal het totale aantal nieuwe banen op 250 brengen. Met de nieuwe vliegtuigen wil de maatschappij dit jaar vijftien nieuwe verbindingen openen, onder meer vanuit de luchthaven in Zaventem.

Voordelen

“Dit nieuwe vliegtuig biedt beduidende voordelen, zowel voor het comfort van de passagiers als op commercieel vlak”, zei Fritz Joussen, ceo van TUI Group. De MAX-versie verbruikt veertien procent minder brandstof dan de huidige 737-generatie New Generation. Naast minder CO2-uitstoot is er ook minder geluidsoverlast.

Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, noemde TUI fly een voorbeeld voor alle klanten van de luchthaven. Stillere vliegtuigen zijn een zegen voor de luchthaven. Zeker tegen de achtergrond van de Brusselse geluidsboetes en de bitsige discussie over een mogelijke uitbreiding van de luchthaven.