Takeda wil TiGenix overnemen. Het Japanse farmabedrijf biedt 1,78 euro per aandeel van het biotechbedrijf uit Leuven. Het bod is volgens Takeda in het totaal ongeveer 520 miljoen euro waard. De raad van bestuur van TiGenix steunt unaniem het overnamebod. Het bedrijf ontwikkelt geneesmiddelen uit stamcellen.

Takeda wil TiGenix volledig inlijven. Het bod van 1,78 euro per aandeel betekent een meerwaarde van 81 procent ten opzichte van de koers op de beurs. Die koers ging vlot hoger door het overnamebod. Het aandeel werd in één klap 75 procent meer waard, tot 1,72 euro.

De twee farmabedrijven willen de deal aan het einde van het eerste of bij het begin van het tweede kwartaal afronden. Zij zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze werkten eerder al samen en Takeda heeft al 4,2 procent van TiGenix in handen. “We zijn ervan overtuigd dat de expertise van TiGenix de ambitie van Takeda om nieuwe stamcelbehandelingen te ontwikkelen kan versnellen”, zegt Eduardo Bravo, ceo van TiGenix.

Crohn

“Takeda is een patiëntgeoriënteerde onderneming die de beste capaciteiten en middelen biedt om de toegang tot Cx601 voor patiënten wereldwijd te verzekeren.” Cx601 is het middel van TiGenix voor de behandeling van patiënten met fistelvorming bij de ziekte van Crohn. Dat is een chronische ontsteking van de darmen. Daarbij kunnen fistels ontstaan, een soort kanaal tussen het laatste deel van de darm en de anus.

De deal met Takeda volgt na het goede nieuws dat TiGenix vorige maand kreeg in Europa. Het medicijn dat de merknaam Alofisel kreeg, ontving een positief advies van het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Het is alleen nog wachten op de formele goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap voor de start van de commercialisering.

Vorig jaar sloten de twee farmabedrijven al een overeenkomst voor de commercialisering van Cx601 in de Verenigde Staten. In oktober kreeg het medicijn er de status van weesgeneesmiddel voor zeldzame ziektes. Dat kan de erkenning van het middel versnellen en financiële voordelen met zich meebrengen.